T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BÜYÜKÇEKMECE - Adem Çelik İlkokulu

Covid - 19 Öğretmen Notu

Covid - 19 Öğretmen Notu

OKULLAR İÇİN BİLGİLENDİRME NOTU

Okullar, yurtlar ve kreşler gibi toplu yaşam alanları bulaşıcı hastalıkların kolayca yayılma olasılığının yüksek olduğu yerlerdir. Özellikle kış aylarında, solunum yolu enfeksiyonlarında artış görülmektedir.

Bildiğiniz üzere yine bir solunum yolu enfeksiyonu etkeni olan Korona virüsler yakın zamanda gündeme gelmiştir. Çin'den başlayan yeni korona virüs enfeksiyonu (2019-nCoV) bugüne kadar Ülkemizde tespit edilmemiştir ve hastalığın ülkemize girişini önlemeye yönelik bütün tedbirler alınmıştır.

Solunum yolu enfeksiyonları; öksürme veya hapşırma ile ortalığa saçılan küçük damlacıklar ile kişiden kişiye bulaşabilen hastalıklardır. Solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak için öğrencilerin bir arada bulunduğu mekanlarda (derslik, kantin, yemekhane, spor alanları, okul servisleri vb.) aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

 Solunum yolu enfeksiyonları; öksürme veya aksırma ile kişiden kişiye kolay bulaşabilen hastalıklardır. Bu nedenle hastalığın kişiden kişiye yayılımını en aza indirmek için okullarda çalışan tüm personel ve öğrenciler hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmelidir.

 Havalandırmanın az olduğu, hijyenik şartların tam olarak sağlanamadığı mekanlar ve kalabalık ortamlar bulaşıcı hastalıklar için ideal bir ortam oluşturmaktadır. Okullarda öğrencilerin yakın temasta olması da hastalıkların kolayca yayılmasına neden olmaktadır. Okul dönemi boyunca, sınıfların, odaların, kapalı ortamların sık sık havalandırılması önemlidir. Solunum yolu ile bulaşan hastalıklar havadaki virüs ve bakterilerin solunması ile ortaya çıkar.

 Mikroplar en çok kirli yüzey ve eşyalara temas etmek ile bulaştığından, eller sık sık yıkanmalı kirli eller ile göz, burun ve ağıza dokunmaktan kaçınılmalıdır.

 Elleri yıkamak solunum yolu enfeksiyonları ve diğer bulaşıcı hastalıklardan koruyacak en önemli tedbirlerden biridir. Özellikle aksırma, hapşırma ya da öksürme sonrasında, ellerin su ve sabun ile iyice yıkanması önemlidir.

 Eller yıkandıktan sonra, tek kullanımlık kâğıt havlu ile kurulanıp, musluk bu havlu ile kapatılmalı ve havlu çöp kutusuna atılmalıdır. (Bknz. Doğru El Yıkamanın Aşamaları)

 Okul ve kreş gibi toplu yaşam alanlarında oyun parkı, oyuncaklar, çocuk karyolası, etajer, sandalye, yemek masası, pencere kenarı, kapı kolu gibi sık temas edilen yerler deterjanlı su ile günlük olarak temizlenmelidir.

 Sık kullanılan ve mikropların bulunabileceği yüzeylerin (kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu ya da kablolu telefon ahizeleri, televizyon uzaktan kumandaları, sandalye, masa ve sıralar, vb. yüzeyler) dezenfeksiyonu için 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya ev temizliğinde kullanılan deterjanlar yeterlidir.

 Temizlik, temiz alandan kirli alana doğru yapılmalıdır.

 Temizlik malzemeleri her bölüm için ayrı olmalı ve temizlik malzemeleri ile haşere öldürücü ilaçlar kendi ambalajlarında ya da etiketlenmiş olarak saklanmalıdır.

 Temizlik için kullanılan malzemeler ıslak bırakılmamalıdır. Temizlik bitiminde malzemeler uygun şekilde yıkanıp kurutulmalıdır. Mümkünse temizlik malzemeleri ve paspaslar ayrı bir oda/bölmede ve mutlaka kuru olarak saklanmalıdır.

 Temizlik/dezenfektan çözeltileri günlük hazırlanmalıdır. Bu çözeltiler fazla kirlendiğinde veya bir bölümden başka bir bölüme geçerken değiştirilmelidir.

 Zemin ve koridorlar deterjanlı su ile günlük olarak ve/veya kirlendikçe paspaslanmalı ve ardından kurulanmalıdır.

 Bina içinde toz oluşmasına neden olacak kuru süpürme, silkeleme yapılmamalıdır.

 Halı temizliği, toz oluşturmayacak vakumlu kuru sistem ile yapılmalıdır.

 Çöp torbalarının usulüne uygun şekilde ağızları kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmelidir.

 Çöpler temizlikle görevli personel tarafından, steril olmayan eldiven kullanılarak toplanmalıdır.

 Çöp kovalarında görünür şekilde kir tespit edildiğinde hemen, periyodik olarak da haftada bir kere yıkanıp durulanmalıdır. Çöp kovaları riskli enfeksiyöz materyalle kontamine olduğunda (kirlendiğinde) 1/100 çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.

 Bina sürekli temiz, bakımlı ve havalandırılmış olmalıdır.

 Lavabo temizliği: Lavabo ve etrafı günlük ve görünür kirlenme oldukça su ve deterjan ile temizlenmeli, çamaşır suyuyla dezenfekte edilmelidir.

 Tuvalet Temizliği: Sifon çekilmeli, içi deterjanla fırçalanmalı, çevresi ayrı bir bezle silinmeli ve durulanmalıdır. Klozet kapağı 1/100 oranında çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Tuvalet zemini en son temizlenmeli, tuvalet temizliğinde kullanılan malzemeler başka bir yerde kullanılmamalıdır.

 Özellikle kış aylarında grip ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıkları olan kişilerle tokalaşma, sarılma ve öpüşmeden kaçınılmalıdır. Öksürüldüğünde ya da hapşırıldığında; ağız ve burun mendil ya da mendil bulunmadığı durumlarda kol ile kapatılmalıdır.

 Kâğıt mendil bir kez kullanılmalı, kullandıktan sonra çöp kutusuna atılmalı kişisel hijyen kurallarına önem verilmeli ve el hijyeni sağlanmalıdır.

 Hastalık varlığında kişinin çevresindekiler ile teması sınırlandırılmalı ve evde istirahat etmesi konusunda çocukların aileleri bilgilendirilmelidir. İstirahat hem daha kısa sürede iyileşmeyi sağlar hem de hastalığın diğer çocuklara bulaşmasını engeller.

 Okul personelinde bulaşıcı hastalık bulguları ortaya çıkması durumunda okul idaresine bilgi verilmeli ve hasta personelin çalışmasına ancak bir hekim değerlendirmesi sonucunda karar verilmelidir.

 Hastalık döneminde bol sıvı tüketilmesine özen gösterilmeli, beslenmeye dikkat edilmeli, özellikle taze sebze ve meyve tüketilmelidir.

 Grip konusunda bilgi almak için www.grip.gov.tr adresi de ziyaret edilebilir.

Doğru El Yıkamanın Aşamaları;

1. El ve bilekler su ile ıslatılır,

2. Avuç içine yeteri kadar sabun alınır,

3. Sabun ellerin bütün yüzeylerine dağıtılarak iyice köpürtülür,

4. El sırtları diğer elin avucu ile ovulur,

5. Avuçlar birleştirilip parmak araları temizlenir,

6. Eller kenetlenip parmak uçları ovulur,

7. Başparmak diğer elin avucunda ovulur,

8. Parmak uçları diğer elin avucunda ovulur,

9. Eller bol su ile durulanır,

10. Eller temiz bir havlu veya kağıt havlu ile kurulanır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.08.2020 - Güncelleme: 31.08.2020 23:01 - Görüntülenme: 349
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
Covid19, korona,